уторак, 23. август 2022.

Dugo nisam ništa objavio na blogu.

Blog sam napravio da na njemu prenesem kolumne vezane za ekonomske analize, izvještaje i finansijska tržišta u EuroBlicu, Fokusu, Nezavisnim novinama, Finraru, Poslovnim novinama i Preduzetniku. U posljednjih nekoliko godina se često desi da neku izjavu dam u „u trku“ ili „u kameru“. Slično je i sa kolumnama. Nije da ih nisam pisao ali nisam ih objavjivao na blogu. Takvi članci se prense preko društvenih mreža na kojima se odmah i komentarišu. Uprkos tome što su forumi sistematičniji i na njih dolazi drugačija publika – pali su u zaborav. Forume su zamijenile grupe entuzijasta i zaljubljenika na društvenim mrežama. U međuvremenu, okrenuo sam se pisanju i objavljivanju naučnih i stručnih radova. U posljednjih deset godina sam kao samostalni autor ili koautor objavio sam pet knjiga, 53 naučna ili stručna članka u specijalizovanim časopisima sa dvostrukom slijepom recenzijom kod nas i u inostranstvu (u Poljskoj, Srbiji i Makedoniji) i 34 rada sa naučnih skupova ili konferecnija (od toga 12 u inostranstvu: u Srbiji, Crnoj Gori, Rusiji, Rumuniji, Makedoniji i Bugarskoj). Osim toga, redovno (o)držim predavanja i na fakultetima i kao moderator ili panelista učestvujem na raznim konferencijama tako da mi ne nedostaje pažnje.  Nerijetko imam utisak da me je i previše u medijima. :) Ako nekoga baš zanima većinu članaka može pronaći i pregledati na Google schoalru i na Researchgateu.

Nisam izgubio interes sa online svijet ali mi je postalo besmisleno da išta objavljujem na blogu. Izjavu ili kolumnu koju napišem uglavnom prenesem na društvenim mrežama. Ne smeta mi da se među komentarima nađu potpuno suprotna mišljenja od mog. Rado slušam kritike upućene na svoj rad jer smatram da je povratna informacija u vidu suprostavljanja mišljenja, stavova, konstuktivnih kritika stimulacija za bolji rad.  Ipak, komentare koje objave anonimni društveni hroničari ignorišem. Mišljenja i stavove objavljuejm sa slikom imenom i prezimenom a neki tamo anopnimus se nakači i nerijetko vrijeđa. U offline svijetu mi nikad nije prišao neko nepoznat i sa maskom i isticao drugačije mišljenje. :) Osim toga učešćem na naučnim skupovima i konferencijama te objavljivanjem članaka u časopisima stičem mnogo više stručnih (sa)znanja i kontakata.

Na kraju, iako nisam ovlašteni finansijski savjetnik profesionalna karijera me je potpuno zaokupila tako a česti i ne komentarišem dešavanja koja nisu povezana sa tržištem kapitala ili penzijskim fondovima.

Razlog za  razbuđivanje bloga su dva komentara iz prošle sedmice. Prvi je o odnosu kursa i dolara a drugi je novčanim doznakama iz inostranstva. Iako teme nisu iz moje uže naučne oblasti svakako su iz mog polja interesa. Oba komentara sam objavio na mom profilu na Fejsbuku

Prijatno su me iznandili komentari na osvrt i zapažanja od poznatih i od nepoznatih ljudi. Samo zato obje objave ću u formi blogposta prenijeti i ovdje.

Нема коментара:

Постави коментар