среда, 28. август 2013.

Da li promijeniti operatera zbog kupovine telefona?


U neobaveznom ćaskanju o vrućini, godišnjim odmorima, platama, troškovima nekako se uvijek dotaknemo – telefona. Sve rasprave o modelima, performansama, sistemima, kamerama, kapacitetima memorije, težini, dimenzijama i ostalim mogućnosti se završavaju uslovima kupovine odnosno – cijenama određenih modela. 
Zapazio sam da neki moji prijatelji ističu kako je, nakon što su operateri ponudili i tu mogućnost, mudrije prenijeti broj ili da, zbog povoljnijih uslova nabavke ovog ili onog modela, nastoje da pređu na drugu – konkurentnsku mrežu. Logičan izbor. Operater koji svojim korisnicima ponudi bolje uslove od drugog će i uspjeti da pridobije veći broj korisnika. Tim prije što ljudima nije bitno da li će računa plaćati, Sarajevu, Banjaluci, Beogradu ili bilo kome sve dok smatraju da za svoj novac dobijaju uslugu kakvu traže. Ovakav zaključak me  ponukao da uporedim da li se zaista isplati promijeniti operatera zbog kupovine određenog telefona. U moru proizvođača Alcatel, Blackberry, HTC, Huawei, LG, Motorola, Nokia, Samsung, Sony, Sony Ericsson... i modela kao i tarifnih paketa nastojao sam da u poređenjima obuhvatim modele telefona koje sam uočio u ponudi kod BH Telekoma i kod M:tela.
Analizu ću predstaviti abecednim redom za telefone i pakete koje sam pronašao u obe ponude.
Ponude za privatne i za poslovne korisnike su korištene prema stanju na dan 28. avgust na osnovu podataka koji su dostupni na sajtu M:tel-a, a ponude za privatne i poslovne korisnike sam koristio na osnovu podataka koji su dostpuni na sajtu BH Telecoma na isti dan.
Da bi poređenja imala smisla poredio sam identične ili najsličnije pakete: 

Privatni korisnici
BH Telecom terifePretplata u (KM)M:tel tarife Pretplata (u KM)
Mini 1515MOJ MIX 1515
Midi 3030MOJ MIX 3030
Maxi 5050MOJ MIX 5050
Mega 100100MOJ MIX 10080

Poslovni korisnici
BH Telecom terifePretplata u (KM)M:tel tarife Pretplata (u KM)
TIM + Toptim 3030Bez limita 3030
TIM + Toptim 5050Bez limita 5050
Bez limita 8080
TIM + Toptim 100100Bez limita 12080

Napominjem da su sve prodajne cijene  iskazane u konvertibilnim markama sa uračunatim PDV-om (iznos rate je iskazan bez PDV-a) i da su sve ponude iskazane na rok od 24 mjeseca postpaid. Dakle, pod pretpostavkom da se cijene promijene pretpostavljam da će operateri zadržati iste linkove na telefone. 
Pa, da počnemo. Na oba sajta stoje navedene tehničke karakteristike i cijene. Zbog lakšeg poređenja napravio sam tabele sa identičnim ponudama za sve telefone. Zelenom bojom je naznačena jeftinija ponuda, a crvenom skuplja.
Modele sam poredio prema istim paketima s mogućnošču nabavke na 12 i na 24 mjeseca.
Na primjer, podaci o ponudama za model Samsung N7100 Galaxy Note II za privatne i poslovne su preuzete sa sajta M:tela. Istovremeno, ponude za isti telefon za privatne i za poslovne korisnike preuzete su sa sajta BH Telekoma. Ovaj telefon sam "analizirao" jer mi se učinio atraktivan znog ekrana od 5,5 inča i rezolucije od 1280 x 720 piksela. Pokreće ga četvorojezgreni Exynos procesor ograničen na 1,6GHz i ima Android verziju – 4.1 Jelly Bean. Dakle, po nekim tehničkim karakteristikama čini mi se da bi mogao biti dosta atraktivan i samim tim i tražen (kliknite na tabelu za uvećanje).

Dakle, ako je kućica sa cijenom crvene boja, onda je telefon u toj varijani nabavke skuplji a ako je kućica zelene boje to znači da je telefon u toj varijanti jeftiniji. Dalje, interesantan je HTC One sa
ekranom od 4,7 inča sa 468 piksela po inču koji je otporan na ogrebotine. Ovaj telefon korisnici u BH Telecom mreži u tarifnom paketu "Mini 15" mogu da kupe za 1.195 KM na period od godinu dana, a pod istim uslovima mogu kod M:tela za 1.249 KM. Međutim, na rok otplate od 24 mjeseca ovaj telefon je jeftiniji kada kupujete preko M:tela. Koštao bi 1.149 KM, a kupovinom u BH Telekomu koštao bi 1.153 KM.
Komparacija uslova i cijena je data u sljedećoj tabeli (kliknite na tabelu za uvećanje):
Sony Xperia Z predstavljaju kao vodootporni telefon sa kamerom od 13,1 megapiksela i ekranom dijagonale 5 inča sa rezolucijom 1920x1080 piksela. I za ovaj telefon važe ista objašnjenja. Primjećuejte,  u svim kombinacijama koje su prikazane ovaj telefon je u samo jednioj jeftiniji u BH Telecomu. Ovaj telefon korisnici u BH Telecom mreži u tarifnom paketu "Mini 15" mogu da kupe za 1.188,98 KM na period od godinu dana, a pod istim uslovima mogu kod M:tela za 1199 KM. Dakle, radi se o razlici od nekih 10 KM na period od godinu dana otplate (kliknite na tabelu za uvećanje).
Kako izgleda komparacija nekih drugih modela na 12 mjeseci otplate pogledajte u sljedećoj tabeli (kliknite na tabelu za uvećanje):
Slično, komparacija istih modela na 24 mjeseca otplate prikazana je u sljedećoj tabeli (kliknite na tabelu za uvećanje):
 Da bi tabele bile preglednije prikazao sam samo “konačan” rezultat. Ako je “kućica” zelene boje, onda je određeni model po izabranim uslovima jeftiniji kod m:tela. Ako je crvene boje, jeftiniji je kod “BH Telekoma” (kliknite na tabelu za uvećanje).
Slično tome, komparacija modela na 24 mjeseca otplate izgleda ovako (kliknite na tabelu za uvećanje):
Mislim da tabele-slike govore više od riječi. U mnogo više analiziranih slučajeva povoljnije je telefon nabavljati preko m:tela.

Нема коментара:

Постави коментар