понедељак, 17. децембар 2012.

Da li je Bosna i Hercegovina spremna za organizaciju Olimpijskog festivala mladih koji će koštati oko 100 miliona KM

Članak objavljen u EuroBlicu. Prenosim teskt ne zbog moje izjave već zbog aktuelnosti priče: :-)
Da li je Bosna i Hercegovina spremna za organizaciju Olimpijskog festivala mladih koji će koštati oko 100 miliona KM?
  
Bosna i Hercegovina, odnosno gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo 2017. godine biće domaćini Olimpijskog festivala mladih (EYOWF-a), a za organizaciju ovog takmičenja, renoviranje i izgradnju infrastrukture za zimske sportove biće potrebno izdvojiti oko stotinu miliona KM. Bosna i Hercegovina bila je jedini kandidat za organizaciju ovog takmičenja pa se, s pravom, postavlja pitanje opravdanosti ove investicije u godinama kada ekonomska kriza zahvata ceo svijet.

Na Skupštini Evropskog olimpijskog komiteta koja je održana u Rimu, Bosna i Hercegovina je formalno bila jedini kandidat za organizaciju ovog takmičenja, koje očigledno ni mnogo bogatijim zemljama u ovom trenutku nije privlačno. S obzirom da se u odnosu na prethodne godine, budžeti za sport u BH entitetima smanjuju, mišljenja o opravdanosti ovakve institucije su podijeljena. Nesumnjivo da je za promociju zemlje i razvoj sporta ovakvo takmičenje na kojem bi trebalo da učestvuje oko 1500 sportista iz 49 zemalja korisno, međutim, u uslovima u kojima BiH egzistira stotinu miliona KM je novac koji će teško biti obezbjeđen.
Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo objašnjava da je ovo izuzetno koristan i kvalitetan projekat. Većina novca će, dodaje on, biti potrošena na izfradnju infrastrukture dok će samo takmičenje koštati mnogo manje.
-Samo takmičenje će košatati oko 14 miliona KM ali sve ono što treba investirati kreće od opština, gradova entiteta pa i države, a odnosi se na renoviranje i izgradnju infrastukture koja će Bosni i Hercegovini ostati i nakon takmičenja. Ono što treba reći jeste da je ovo najveći projekat koji je povezan sa Evropskom Unijom tako da ćemo biti u prilici da povučemo novac i iz evropskih fondva dok će od kotizacija biti prikupljeno oko dva miliona KM.
Ekonomista Miloš Grujić ističe da će većinu troškova organizacije ovog takmičenja snostiti građani Bosne i Hercegovine.
- Poznato je da se iznosi izgradnji i sanacija tokom izvođenja projekta često, raznim aneksima, povećaju jer se pojave nepredviđeni troškovi. Koliko god da bude iznosio ovaj projekat većinu troškova organizovanja snosi država, odnosno poreski obveznici. Nesumljivo, jedan dio novca moguće je obezbijediti od raznih evropskih fondova, te od marketinga i od medijskih pokrovitelja. Mala atraktivnost ove olimpijade, odnosno zarada od prodaje ulaznica, televizijskih i komercijalnih prava može biti razlog zbog kojeg druge zemlje nisu konkurisale. Kao navijač i ljubitelj sporta radujem se ovoj pobedi olimpijskog duha. Međutim, poznato je da u krizi nije popularan potez organizovati projekat koji nema jasnu finansijsku konstrukciju i koji neće donijeti značajan priliv novca u državu. Stoga, većina država iz regije džentlmenski nudi pomoć u organizaciji i savjetima ali ne žuri sa organizacijom događaja ovakog tipa – jasan je Grujić koji dodaje da ovo takmičenje ima i poztivnih strana:
-Organizatori ovakve manifestacije ne traže finanijski interes već nastoje da u najboljem svjetlu predstave našu državu s ciljem da se obnovi sportska infrastruktura u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, na Bjelašnici, Igmanu i Jahorini. Dakle, ovu organizaciju treba posmatrati kao priliku za rekonstrukciju i izgradnju sportskih objekata i infrastrukture. Ovakva investicija ima za cilj da poveća vjerovatnoću da BiH dobije organizaciju atraktivnijih i finansijski isplativijih manifestacija ili da se privuče još turista u narednim godinama – zaključio je ekonomista Miloš Grujić.

Šansa za nova zapošljavanja
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanvić organizaciju ovog takmičenja vidi kao šansu za nova zapošljavanja.
-Jedan od naših motiva je otvatranje novih radnim mjesta i gradnja inrastruktrure. Poboljšanjem turističke i sportske ponude radna mjesta će ostati, a ovo će možda biti i veći događaj od Olimpijade koja je održana 1984. godine jer će okupiti veći broj sportista – rekao je Radovanović.

Neodgovorni OK BiH
Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, na Olimpijadi u Londonu pokazao je koliko je neodgovorna institucija. Naime, u Olimpijskom selu tada je boravila ćerka predsednika OK BiH Izeta Rađe Dijana Rađo koja je uz to bila uredno akreditovana. Iako bi u svakoj drugoj zemlji nakon toga neko morao odgovarati ili barem objasniti razloge ovakvog postupka u BiH to se nije dogodilo. 

Нема коментара:

Постави коментар