понедељак, 26. новембар 2012.

Dug FK „Borac“ 6,6 miliona KM

Interesantan članak u današnjem izdanju EuroBlica. Bio sam sagorovnik u temamam o kojima se sve češće priča: istraživanja o dugovima fudbalskih klubova i mogućnostima privatizacije i mogućnosti pretvaranja duga u kapital.

Četiri od pet fudbalskih klubova iz RS koji su „premijerligaši“ duguju nešto više od 6,7 miliona maraka na ime poreza i doprinosa. Nevjerovatno je da je samo dug jednog kluba, FK „Borac“ Banjaluka nestvarnih 6.680.464 marke.
U Poreskoj upravi RS tvrde da su za dospjele, a neizmirene obaveze fudbalskih „premijerligaša“ preduzete sve zakonom propisane mjere za naplatu, odnosno da su izdata rješenja i opomene prijavljenih obaveza. Poreskoj upravi jedino ne duguje FK „Rudar“ Prijedor.
FK „Borac“ u susret izašlo Ministarstvo finansija RS koje je odobrilo odgođeno plaćanje dospjelih poreskih obaveza, ali uz naknadno ispunjenje uslova obezbjeđenja. Odobreno im je da na odgođeno gotovo 4,9 miliona maraka plate jednokratno, bez grejs perioda, na period od 12 mjeseci. –Jednokratna odgoda znači da će FK „Borac“ do 28. septembra 2013. morati da plati kompletnu obavezu sa obračunatim kamatama- objašnjavaju u Ministarstvu finansija RS. Dodaju da se ove obaveze odnose na period 2010. i 2011. godina. Zanimljivo je da je predsjednik Komisije za status igrača u Fudbalskom savezu BiH Velimir Kukobat, istovremeno i pomoćnik direktora Poreske uprave RS. On ne želi da komentariše činjenicu zašto se tolerišu milionska dugovanja FK „Borac“. – Mogu samo da govorim kao predsjednik Komisije, a ne ispred Poreske uprave. Ali znam da im je Ministarstvo finansija dug reporogramiralo- dodaje Kukobat. Tvrdi da je njegova Komisija jedino zadužena da kontroliše da li klubovi izmiruju obaveze prema igračima. Iako FK „Borac“ godinama ne plaća poreze i doprinose, Kukobat kaže da je za ovaj klub bio samo jedan zahtjev i to nedavno, te da je upravi naređeno da u roku od 15 dana to isplati.
Direktor FK „Borac“ Radmilo Šipovac tvrdi da ovaj klub ima toliko dugovanja jer su se nagomilala od 1997, ali poručuje da ne postoji mogućnost da vrate poreski dug od oko pet miliona KM do septembra 2013. –Odakle nam toliko novac? Nema šanse da to vratimo – kaže Šipovac. Na pitanje zašto su onda potpisali odgođeno plaćanje, kaže da vjeruje da će do tada biti donesen novi zakon o sportu koji će omogućiti da dugovi fudbalskih klubova budu pretvoreni u akcije. –Onda će država moći da privatizuje klubove, pa tako i FK „Borac“. To je jedino rješenje, jer funkcionišemo kao Udruženje građana- ocjenjuje Šipovac.
FK „Borac“ ima i, kako tvrdi Šipovac, oko 700.000 KM duga za struju. U ovom klubu zaposleno je 40 ljudi od čega su njih 25 igrači.
Analitičar Advantis brokera Miloš Grujić ocjenjuje da više nije vijest kada nekom sportskom klubu bude blokiran račun. U sportu, dodaje, nedostaju ozbiljne investicije i to zbog nedifinisanih vlasničkih i upravljačkih struktura, ali i zbog nagomilanih dugova. – Najveći problem je to što su naši klubovi organizovani kao udruženja građana, a da se pri tom u većini klubova ne zna ko su građani koji su udruženi i kako ostvaruju prava i obaveze koja im po osnovu članstva pripadaju - navodi on.
U stručnoj javnosti postignut je konsenzus u pogledu bitnih elemenata novog zakona a koji se ogleda u tome da sportska društva treba da budu organizovana kao privredna društva. – Takozvanom privatizacijom u sportu konačno bismo došli do toga da svaki klub ima svog vlasnika ili vlasnike i domaćinsku upravu spremne da uloži u klub dovoljno novca i energije da klub postiže planirane rezultate
- smatra Grujić.
Poreska dugovanja „premijerligaša“ iz RS sa 19. novembrom
Fudbalski klub Dospjeli dug u (KM)
FK „Borac“ Banjaluka 6.680.464
FK „Leotar“ Trebinje 22.721
FK „Slavija“ Istočno Sarajevo 16.170
FK „Radnik“ Bijeljina 9.167
Ukupno: 6.728.522

Нема коментара:

Постави коментар