четвртак, 15. новембар 2012.

BiH napredovala samo jedno mjesto


U razgovoru sa novinarkom EuroBlica, koja je pokazala zavidno znanje o makroekonomiji i istoriji, sam uporedio o uslove poslovanjanja u Bosni i Hercegovini i svijetu. Dotakli smo se interesantne teme.

Među 183 zemlje Bosna i Hercegovina zauzela je 126. mjesto u godišnjem izvještaju Svjetske banke po uslovima poslovanja “Doing Business” i tako je napredovala svega jednu poziciju u odnosu na godinu ranije. Lakoća poslovanja mjeri se u deset područja poslovne regulative, uključujući novu kategoriju dobijanja priključka električne energije. Za sve ekonomije korišćeni su podaci zaključno sa junom 2012.
Ono što je najinteresantnije u ovom izvještaju Svjetske banke jeste da je grupi od deset zemalja sa najboljim uslovima poslovanja pridružila Gruzija koje je sprovela reforme u pet područja, više nego ijedna zemlja u regiji. Inače, Gruzija i BiH nalaze se u istoj zoni - istočna Evropa i centralna Azija. Gruzija pripada grupi zemalja sa nižim srednjim dohotkom (bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika 2.860 dolara), a BiH sa višim srednjim dohotkom BND po glavi stanovnika 4.780 dolara).
- Međutim, po projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda, Gruzija neće stići BiH po standardu ni u narednih pet godina iako je njihov rast prošle godine bio sedam, a ove godine očekuje se pet odsto - ocjenjuje Miloš Grujić, analitičar Advantis brokera i član Udruženja ekonomista RS SWOT.
Za vreme SSSR, gruzijska ekonomija se oslanjala uglavnom na poljoprivredu, rudarstvo, turizam i hidroenergiju. Bila je jedna od glavnih proizvođača električne energije preko hidroelektrana. Nakon raspada SSSR-a i prelaska na tržišnu ekonomiju, privreda Gruzije upala je u krizu u kojoj je izgubila glavninu industrije, pa postaje zavisna od poljoprivrede i turizma. Ova zemlja je 2008. Došla na 23. poziciju najslobodnije privrede svijeta, te druga bivša sovjetska republika po količini direktnih ulaganja u 2007. godini.
- Kad poredimo ove dvije zemlje, nameće se utisak da su poreski obveznici u BiH taoci birokratije jer je potrošena još jedna godina i nekoliko prilika da popravimo imidž u svijetu – kaže Grujić.
Konkretno, za pokretanje biznisa u BiH potrebno je proći 11 procedura koje traju 37 dana, za dobijanje građevinske dozvole treba 17 procedura i 180 dana, za dobijanje struje treba sedam procedura koje traju 125 dana, za registraciju vlasništva treba sedam procedura od 25 dana. Poređenja radi, za pokretanje posla u Gruziji treba proći dve procedure u dva dana, a na Kosovu devet za 52 dana, a u Srbiji šest za 12 dana. Činjenica je da za dobre zakone treba vremena, ali je i činjenica da je za jednu godinu moguće napraviti divovske iskorake u popravljanju imidža zemlje i razvoja ekonomije.
- Bez sumnje, poslovanje zavisi od mnogo uslova i resursa kao što su obrazovanost stanovništva, regionalna i politička stabilnost, veličina tržišta i sl., ali to su, uglavnom, uslovi koje je teško korigovati u kratkom roku dok je, primjera radi, Zakon o poreskom ili stečajnom postupku mnogo lakše unapirediti – zaključuje Grujić.

Dobijanje kredita
Bosna i Hercegovina je najbolje plasirana u kategoriji dobijanja kredita - 70. mjesto. U sprovođenju stečajnog postupka zauzela je 83. poziciju, kategoriji uknjižavanja vlasništva 93, zaštite ulagača 100, prekogranične trgovine 103, ispunjenja ugovornih obaveza 120, a po plaćanju poreza 128. mjesto. U novoj kategoriji dobijanja električne energije zauzela je 158. poziciju, a po pokretanju poslovanja 162, a u kategoriji dobijanju građevinskih dozvola je na 163 mjestu. Od zemalja u našem okruženju na 22. mjesto napredovala je Makedonija, 37. mjesto zadržala je Slovenija, dok je Mađarska na 51. mjestu, Crna Gora na 56, Srbija na 92, a Kosovo na 117. mjestu.

Нема коментара:

Постави коментар