субота, 23. јун 2012.

Zaduženje Grada 211 miliona - Banja Luka će uzeti novih 22.6 miliona KM


Banja Luka će uzeti novih 22.6 miliona KM kredita čime će ukupna zaduženost Grada iznositi čak 211.7 miliona KM. Gradonačelnik Dragoljub Davidović tvrdi da su zajmovi neminovni za realizaciju 11 kapitalnih projekata, pa će novo zaduživanje biti jedan od njegovih poslednjih poteza u fotelji prvog čoveka Banjaluke.

U pitanju su kupovina fabrike "Unis-valjaonica hladno valjane trake" u Ramićima,  izgradnja kanalizacije u ulici Rade Radića i puta za Priječane, sanacija i rekonstrukciju Sportske dvorane "Borik", izgradnja ambulante porodične medicine u Kočićevom Vijencu,  izgradnja kružne raskrsnice kod Gradskog mosta i mesne kancelarije u Borkovićima, te projekti vodosnabdevanja „Banjica“ i „Crno vrelo“.
- Reč je o značajnim projektima koji se ne mogu finansirati samo iz gradskog budžeta i utvrđeni su kao prioriteti na sednicama gradske Skupštine. Sledi potpisivanje ugovora sa Hipo Alpe Adria bankom - rekao je Davidović. On tvrdi da Banja Luka nije prezadužena i da ima mesta za nove kredite.
- Ove godine zaduženje Grada iznosi 11,8 odsto dok bi iduće godine trebalo da bude 17 odsto. Ako se uzme u obzir kredit KfW banke koji vraća „Vodovod“ zaduženje bi 2013. godine trebalo da iznosi 15 odsto, što znači da ostaje još slobodnog prostora za kreditna zaduženja – rekao je Davidović. Gradonačelnik nije bio u potpunosti precizan jer kredit KfW banke vraćaju građani Banjaluke plaćajući skuplju vodu. Ekonomisti smatraju da su, u situaciji ekonomske i socijalne krize i smanjenja budžeta iz godine u godinu, nova zaduženja lokalne zajednice nerazumna.
- Gradska uprava trebalo bi da obezbedi novo zapošljavanje, reinvestiranje i time povećanje prihode u gradskoj kasi iz kojih bi se finansirale investicije – kaže ekomista Damir Miljević. On smatra da nema više mesta zaduživanju, iako gradski oci tvrde suprotno pa čak predviđaju da će Budžet Banjaluke 2030. godine, do kada ćemo vraćati nabrojane kredite, biti veći od 209 miliona KM.
Jedan od načina finansiranja kapitalnih projekata kojima su pribegavale lokalne zajednice jeste izdavanje hartija od vrijednosti.
- Ako zaista postoji prostor za nova zaduženja logično je da se uporede kamatne stope kredita u banci i municipalnih obveznica kako bi se prepoznao jeftiniji izvor finansiranja. Prosečna kamatna stopa na do sada emitovane opštinske obveznice iznosi oko šest odsto što je veći prinos nego na oročenu štednju pa bi investitori pokazali interes za ove hartije – kaže ekonomista Miloš Grujić. Međutim, postoji bojazan da investitori ipak ne bi kupili sve obveznice i u tom slučaju Grad ne bi prikupio dovoljno novca za realizaciju projekata, pa je kredit sigurnije rješenje.

ATF
Obveznice izgradile most
Grad Banja Luka 2008. godine emitovao je obveznice vrijedne sedam miliona KM i prikupljenim sredstvima finansirana je izgradnja mosta preko Vrbasa kod "Incela”. Period vraćanja novca bio je tri godine, tako da su obveznice delistirane sa Banjalučke berze prošlog ljeta. 

Нема коментара:

Постави коментар