субота, 30. јун 2012.

Nova zaduženja lokalne zajednice - Grad kupuje akcije ZIBL-a i „Čistoće“


Gradska uprava planira kupovinu paketa akcija preduzeća „Čistoća“ i Zavoda za izgradnju Banjaluka za šta je, prema procjenama, neophodno oko 2,7 miliona maraka. Kako navode u Administrativnoj službi, novac će biti obezbjeđen kreditima.

Obrazlažući odluku o kupovini akcija Zavoda za izgradnju, čiji je većinski vlasnik Grad Banjaluka sa 67,1 odsto, u lokalnoj upravi podsećaju da je Skupština akcionara ZIBL-a prošle godine odlučila da većinskom vlasniku ponudi otkup akcija. Odluka je donjeta na inicijativu 175 sitnih akcionara - bivših i sadašnjih radnika Zavoda koji poseduju 23,75 odsto akcija. S ciljem da postane jedini vlasnik ZIBL-a, Grad planira da otkupi i 9,13 odsto akcija od jednog fizičkog lica, što će ga ukupno koštati oko milion maraka. Za povećanje vlasničkog udjela u banjalučkoj „Čistoći“ biće potrebno više novca – oko 1, miliona maraka ako se uzme u obzir da je jedna akcija komunalnog preduzeća na Banjalučkoj berzi juče vrijedila 1,03 maraka.
- S obzirom da je to preduzeće od izuzetnog značaja za Grad, otkupom paketa akcija „Čistoće“ od Fonda za restituciju i Penzijskog rezervnog fonda RS koji poseduju oko 15 odsto kapitala, Grad bi imao učešće od oko 45 odsto – navode u gradskoj upravi.
Prema njihovim riječima, Investiciono-razvojna banka RS i Društvo za upravljanje PREF-om planiraju da organizuju aukciju na Banjalučkoj berzi za prodaju akcija ne samo banjalučke „Čistoće“, već i „Toplane“ i „Vodovoda“. Za sada nije poznato da li će aukcije bit održane ove ili sljedeće godine, a ni u gradskoj upravi se ne izjašnjavaju da li su zainteresovani za kupovnu akcija „Vodovoda“, gde već poseduju 65 odsto kapitala. Isto je i sa „Toplanom“, velikim banjalučkim „gubitašem“, koja je već odavno zrela za stečaj i čije bi akcije svako rado prodao, samo da ima kome. Pojedini ekonomisti smatraju da bi komunalna preduzeća trebalo prepustiti tržištu, odnosno privatizovati.
- Gde god je Grad većinski vlasnik, kontrola je smanjena a mogućnost za mahinacije je povećana. Povećanjem cijene usluga uvek se može nadomestiti nesposobnost uprave da preduzeće vodi na održiv način - smatra ekonomista Siniša Božić. Ekonomski analitičar Miloš Grujić kaže da je iskustvo pokazalo da nakon privatizacije komunalnih preduzeća novi vlasnik nastoji da podigne cijenu usluge.
-  Ako je cilj profit onda to mogu da urade i stari vlasnici. Lokalne zajednice kao većinski vlasnici direktno generišu prihode komunalnih preduzeća uslovljavanjem cijena usluga. Menadžmentu su vezane ruke jer prodajne cijene nisu tržišne već unaprijed određene – kaže Grujić.

ATF
Na listi 22 prioriteta
Povećanje vlasničkog udjela Grada Banjaluka u „Čistoći“ i Zavodu za izgradnju kupovinom paketa akcija nalazi se na listi 22 prioritetna projekta koju je usvojila gradska Skupština i čija se realizacija finansira zaduživanjem kod banaka.

Нема коментара:

Постави коментар