недеља, 4. децембар 2011.

Snižen kreditni rejting BiH uzrokovaće povećanje kamata, smanjenje investicija i zaposlenosti


Na ovom blogu sam već spominjao Standard & Poor's, jednu od najuticjajnijih svjetskih agencija. Kao što mnogi već znaju, ova agencija je tokom sedmice snizila kreditni rejting Bosne i Hercegovine sa B+ na B, uz napomenu da su moguća i dalja sniženja. Razlog ovog sniženja je nestabilna politička situacija i neusvajanje državnog budžeta.
Sadašnja pozicija BiH znači da je ona zemlja sa spekulativnom kreditnom sposobnosti i da ima jako visok kreditni rizik. Otrpilike, nalazi se jednu stepenicu iznad kreditnog rizika koji označava “smeće”. Komparacije radi, BiH ima kreditni rizik kao Kamboža i Honduras, a sve zemlje iz regiona, osim Grčke, su bolje rangirne od BiH.
Stručnjaci se slažu  da će sniženje kreditnog rejtinga BiH  imati teške posljedice po BiH. Zasigurno, ovo sniženje kreditnog rejtinga će izazvati smanjenje (ionako minornog) iznosa stranih investicija, ali i rast bankarskih kamata za pravna i fizička lica, odnosno za privredu i građane BiH. Uz to, stopa po kojoj se BiH može zadužiti će da poraste, kao i kamate na obveznice koje bi BiH emitovala. Ovo će da se desi jer će, laički rečeno, novac koji banke iz BiH dobijaju biti skuplji. 
Dakle, cijena stranog kapitala za naše tržište će porasti, što će vjerovatno usporiti investicioni ciklus. To je samo po sebi dovoljan razlog da se strani investitori uzdrže ili odreknu od ulaganja u našu zemlju.
Šta prosječan građanin BiH može da uradi po ovom pitanju? Nažalost, ne mnogo. Osim što treba da ima u vidu činjenicu iz  naslova možda bi mogao da bolje razmisli kad bude glasao sljedećim izborima. Da ponovim, ovo smanjenje je posljedica nestabilne političke situacije i neusvajanja budžeta. Ako bi nas drugi političari odveli u još goru situaciju onda ovima svaka čast!

Нема коментара:

Постави коментар