четвртак, 20. октобар 2011.

Doing Business studija Svjetske banke

Prema podacima iz zajedničke publikacije Svjetske banke i Međunarodne finansijske korporacije "Izvještaj o poslovanju za 2012.: Poslovanje u transparentnijem svijetu" Bosna i Hercegovina se po lakoći poslovanja nalazi na 125. mjestu od od 183 rangirane zemlje svijeta, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja napredak za dva mjesta.
Ocjenjivano je deset kategorija, a rezultati su prikazatni zaključno sa julom ove godine.
BiH je i dalje naslabije rangirana od zemalja u regionu. Najbolje rangirana Makedonija (na 22. mjestu), slijede ju Slovenija (na 37. mjestu), Crna Gora (na 56. mjestu), Bugarska (na 59. mjestu), Rumunija (na 72. mjestu), Hrvatska (na 80. mjestu), Moldavija (na 81. mjestu), Albanija (na 82. mjestu) i Srbija (na 92. mjestu) i Kosovo (na 117. mjestu)?!

U publikaciji se navodi da je Bosna napravila značajan napredak u reformi pokretanja posla (smanjivanje broja dana za početak poslovanja i registraciju imovine), ali i dalje treba raditi na unapređenju poslovnog ambijenta i investicione klime. Preporučuje se da se zadrži ovaj tok reformi, te da se ukinu zahtjevi za minimalnim kapitalom, za dobijanje rješenja o namjeravanim aktivnostima od opštine, za pečatom firme,…
Osim toga, preporučuje se da se registracija firme prebaci sa suda u neku posebnu agenciju, da se konsoliduju sve potvrde i dozvole koje se trebaju dobiti od vlasti na jednom mjestu, provedu reforme da bi se olakšao proces dobijanja građevinske dozvole, konsoliduje proces dobijanja svih komunalnih dozvola, riješi pitanje dobijanja dozvole o završetku gradnje kroz inspekciju, kompjuterizovati proces podnošenja zahtjeva,…
Među 26 rangiranih gradova u regiji Banja Luka je na 20. mjestu.
U kojoj mjeri je istraživanje detaljno govori i činjenica da je, između ostalih podataka, za sve rangirane gradove naveden broj potrebnih procedura i dana za početak posla.


Нема коментара:

Постави коментар