субота, 4. јун 2011.

Nešto kao teorija zavjere

Moj prijatelj, Milko Grmuša-najbolji bloger kojeg poznajem, me već dugo podstiče da više pišem na blogu.
Ovih dana na bukvalno svakom mjestu na kojem se zateknem, a zatekao sam se se u raznim kancelarijama, čitaonicama, kafanama, sportskim borilištima, izložbama i koncertima, svi pričaju o Ratku Mladiću. Svakoga zanima gdje je Mladić bio, šta je radio i od čega je živio dok se skrivao. Neću da pišem o njegovom liku i djelu, ali tvrdim da će ljubiteljima teorije zavjere (a ne samo njima) ovaj post biti posebno interesantan.
Mene, kao ekonomistu i vječitog „nevjernog Tomu“, posebno zanimaju reakcije na beogradskoj berzi nakon hapšenja Mladića. Naime, čitajući spekulacije da je hapšenje Ratka Mladića dogovoreno s njim unaprijed i gledajući kretanje nekih akcija na beogradskoj berzi došao sam do zaključka da je možda, ali samo možda malo boljom analizom trgovanja, odnosno izvršenja naloga i promjena u vlasničkoj strukturi kompanija na beogradskoj berzi do, ali i poslije 26. maja moguće dokazati da je su neki investitori (ili samo špekulanti) znali da (li) će Ratko Mladić (i kada) biti uhapšen.
Ukratko ću pokušati da objasnima zašto tako mislim.
Dok sam bio mlađi čvrsto sam vjerovao da je moguće zaraditi veliki novac na berzi koristeći samo tehničku analizu. To je metoda procjenjivanja kretanja cijena hartija od vrijednosti analizirajući samo statističke podatke koji pokazuju istorijska kretanja na berzi. Analitičari koji u svom radu koriste tehničku analizu uopšte ne posmatraju bilanse i pokazatelje kompanija već samo, koristeći razne alate i metode, analiziraju grafikone. Njihov zadatak je stalno posmatranje kretanja cijena i obima prometa određenih hartrija od vrijednosti s ciljem da koristeći svoja znanja, iskustvo, vještine i sve dostupne alate predvide buduća kretanja na tržištu. Iz ovakvih analiza nerijetko nastanu razne teorije zavjere.
Ljubitelji teorija zavjere, ali i oni koji poznaju osnove tržišta kapitala i tehničke analize, skloni su vjerovanju da je moguće dokazati da je neko znao da se nešto sprema
11. septembra 2001. godine. U prilog tim sumnaja idu i izjave američkih sigurnosnih i tajnih službi tipa: „Nismo nismo znali šta se sprema, ali možemo i hoćemo da provjerimo ko je, kada, koliko i šta kupovao i prodavao na na Njujorškoj berzi.“
Po logici ponude i potražnje na berzi, ako je neko znao šta se sprema, sa velikom vjerovatnoćom je mogao da predvidi rasplet događaja na tržištu. Nakon terorističkog napada, njujorška berza nije radila nekoliko dana, a nakon otvaranja, uslijedio je se strašan pad vrijednosti svih akcija kotiranih na njoj. Logično, najveći pad pretrpile su akcije aviokompanija.
Prirodna reackija onoga ko ima informaciju da će se desiti teroristički napad je prodaja akcija prije nego što se napad desi. Tim potezom bi došao do novca i izbjegao gubitke koji će uslijediti nakon pada na berzi. Sa velikom vjerovatnoćom možemo pretpostaviti da je neko ko bi znao da će se desiti teroristički napad posjedovao velike količine raznih akcija. Po zakonu tržišta kada velika ponuda akcija (prodaja akcija onih koji imaju saznanja o napadu) uzrokuje smanjenje njihove vrijednosti. To uzrokuje smanjenje vrijednosti indeksa, a sve to uzrokuje pad na berzi.
Iz ovog grafikona je vidljivo da je stvarni pad američkog indeksa Dow Jones, slučajno ili ne, započeo nekoliko dana prije 11. septembra 2001. godine. Crvenim krugom je označen dan terorističkog napada.
Ovim postom nemam namjeru da „otkrivam toplu vodu“. Eecimo da sam samo htio da zaintrigiram ljubitelje teorije zavjere. Stavljanje hapšenja Mladića i kretanja na berzi u istu rečenicu značilo bi potvrditi da promjene u (vanjskoj) politici Srbije imaju velikog uticaja na berzu-što, po teoriji, i nije daleko od istine. Međutim, vodeći se ovom analogijom sasvim je razumno pretpostaviti da će na dan hapšenja Ratka Mladića i nekoliko dana poslije toga indeksi na beograskoj berzi ostvariti rast jer domaći i strani investitori očekuju rast povjerenja u tržište i dolazak novih investitora. Sudeći po promjeni glavnog indeksa beograske berze moglo bi se zaključiti da je neko možda imao informaciju da će Ratko Mladić biti uhapšen, recimo krajem maja 2011. godine.
Na prvoj slici je kretanje glavnog indeksa beogradske berze u posljednjih 30 dana, a na ovoj ispod nje je kretanje istog indeksa u posljednjih 180 dana. Crvenim kružićem istaknut je dan hapšenja Ratka Mladića. Posmatrajući promjene indeksa sa velikom sigurnošću, možemo utvrditi da je rast na beogradskoj berzi započeo dosta ranije od 26. maja. Rast na berzi dan nakon Mladićevog hapšenja je potpuno logičan i očekivan. Međutim, veoma je indikativan početak promjene ciklusa nešto prije (recimo nakon lociranja Mladića i detaljnog planiranja njegovog hapšenja).Možda, ali samo možda, je neko nešto naslutio, (do)kupio nekih akcija, polako im digao cijenu, a sad može da ih proda i napravi znatnu zaradu u vidu kapitalne dobiti.
Ma kakav, tako nešto je moguće samo u filmovima. Američkim filmovima.

3 коментара:

 1. Odlična paralela. Definitivno interesantan i originalan pristup temi. Niko do sada u medijima nije bacio ovo svjetlo na Mladićevo hapšenje. Ukoliko si u pravu, odnosno ukoliko pije vode ova tvoja teorija, onda bi nas trag do onih koji su odavno znali gdje je Mladić (a čekali su pravi momenat da ga uhapse) mogao odvesti preko uvida u transakcije na Beogradskoj berzi.

  Ovo sad k`o u američkim filmovima :) Ali ozbiljno, ništa nije slučajno, i sigurno da je neko zaradio na čitavom tom cirkusu.

  ОдговориИзбриши
 2. Hvala Milko. U pravu si, pregledom transakcija moglo bi se doći do "nekoga" i dokazati da su i već neko vrijeme postojala saznanja o planiranju hapšenja.

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман6. јун 2011. 11:08

  Taman, kada pomislite da je već sve rečeno na temu Mladića, kada ono, iznenađenje. Potpuni zaokret u razmišljanju. Svaka čast i samo nastavite da mijenjate perspektive i poglede.
  Veliki pozdrav.

  ОдговориИзбриши