уторак, 21. јун 2011.

Apsurd podsticaja

Južnokorejska kompanija Yura Corporation, proizvođač sistema za elektronsku distribuciju za automobilsku industriju, otvorila je nedavno u Nišu svoju drugu fabriku u Srbiji, u kojoj će biti zaposleno 1.500 radnika. Yura Corporation, osnovana 1992., zapošljava više od 50.000 ljudi. Ima sedam fabrika, jedan istraživački i četiri distribuciona centra u Južnoj Koreji, osam fabrika u Kini, pet u Slovačkoj, po fabriku u Vijetnamu, Rusiji i Tunisu... Kompanija je posredstvom programa Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije o dodjeli bespovratnih sredstava za podsticaj investicija dobila 10,5 miliona evra ili 7.000 evra po novootvorenom radnom mestu u fabrici u Nišu. Investicija od ukupno 15 miliona evra, „važna je za grad Niš zbog njegove pozicije i strateškog značaja za razvoj Srbije“. U Srbiji se na ovaj način subvencionišu strani ulagači kao što su "Fiat", "Gorenje", "Panasonic"... Prosta računica pokazuje da je Yura Corporation od poreskih obveznika Srbije dobila više od dve trećine ulaganja da zaposli domaće radnike, koje je svakako nameravala zaposliti. Multinacionalne kompanije će rado uzeti novac poreskih obveznika koji joj bude ponuđen kao podsticaj, izgraditi pogon, koristiti ga nekoliko godina i preći u drugu zemlju tražeći veći profit, jeftiniju radnu snagu i nove subvencije. Tako je Nokia od Nemačke, dobila 80 miliona evra subvencija, a 2008. prešla u Rumuniju.

4 коментара:

 1. Анониман21. јун 2011. 09:41

  Апсурд у апсурдној држави...боље да смо поправили ову очајну инфрастуктуру него финансирали нечија обртна средства, ..како ћемо даље инвестиције привући? помагањем сигурно , нЕ!

  ОдговориИзбриши
 2. Slažem se sa anonimnim komentatorom: novac poreskih obveznika treba usmjeriti u infrastrukturu i ostale projekte koji su preduslov pokretanja privrednih kapaciteta. Ovako, strani investitor zadržaće se jedino dok ne dobije bolju ponudu ili dok ne shvati da na drugom mjestu može da napravi veći profit. I šta onda? Ćao drugari.

  Uopšte, kao što ne treba da im odmaže, na državi nije ni da posebno finansijski stimuliše privrednike. Neka im ne smeta i neka im omogući dobar poslovni ambijent. Nije na državi da plaća privrednika da ovaj otvori radno mjesto.

  ОдговориИзбриши
 3. Задовољство ми је да чујем да се неко у потпуности слажем са мојим виђењем. Поздрав од анонимуса!

  ОдговориИзбриши
 4. Karađorđe, Milko, hvala Vam za osvrt na komentar. Dali ste jako dobre prijedloge.
  Vlast u želji da produži mandat i zadobije povjerenje novih glasača često vuče pogrešne poteze i tako potvrđuje tvrdnju da je država loš rukovodilac. :-)
  Davanje novca poreskih obveznika samo zato da bi neko došao u zemlju i otvorio pogon za vrijeme mandata neke partije nije dobra mjera za podsticanje privrede.
  Meni najdraži primjer je u Velikoj Britaniji, tamo su nova preduzeća prvu godinu oslobođena poreza.
  Od dobijenog podsticaja "Yura Corporation" naredne tri godine može da svakom zaposlenom radniku isplaćuje oko 200€. Samo taj podatak govori dovoljno o ovakvoj vrsti podsticaja. :-)

  ОдговориИзбриши