понедељак, 30. мај 2011.

PIO, tref, PREF,...

Na portalu Frontal.ba mi je obljavljen tekst.

Upravljanje Fonda PIO RS akcijama preduzeća stečenim u procesu privatizacije tokom prethodnih godina bilo je blago rečeno loše. Olako su propuštene brojne prilike za bilo kakvo uvećanje imovine Fonda.

Ogroman kapital koji je Fond posjedovao u akcijama preduzeća trebao je da se uvećava i da penzioneri osjete koristi od postojanja Fonda. Nažalost, ta imovina se tokom posljednjih nekoliko godina kao posljedica kretanja na banjalučkoj berzi, ali i loših poteza bivšeg rukovodstva Fonda PIO RS - prepolovila. Zato se javnost s pravom pita zbog koga je zapravo postojao taj Fond.Društvo za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS

Zaposlene u novoformiranom društvu za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS (PREF-u RS) čeka težak, obiman i odgovoran posao. Podsjećanja radi, više od 200 akcija preduzeća danas nema nikakvu vrijednost, jer su ta preduzeća likvidirana ili (na putu da budu) u stečaju. Međutim, nema sumnje da će se preostalom imovinom upravljati na najbolji mogući način, imajući u vidu entuzijazam, stručnost i motivaciju tima u PREF-u.
Na nedavno održanoj konferenciji banjalučke berze, govoreći o ulozi Penzijskog rezervnog fonda Republike Srpske na tržištu kapitala, direktor PREF-a, Darko Lakić, naveo je niz već povučenih poteza koji ulivaju nadu u pozitivne efekte postojanja i poslovanja PREF-a. Konkretno, na svim do sada održanim skupštinama akcionara predstavnici PREF-a su glasali lično ili pismeno, a već u pet slučajeva, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, pokrenuta je procedura za obeštećenje kao - nesaglasni akcionar.
Šira javnost nije upoznata i sa inicijativama PREF-a za sazivanje vanrednih skupština akcionara, angažovanjem stručnih povjerenika, pokretanjem tužbi, prijedlozima na skupštinama akcionara za usvajanje dividendne politike i analiziranje poslovanja sa povezanim licima s ciljem što bolje zaštite imovine kojim upravlja njegov tim.

Najava prodaje akcija preduzeća iz portfelja

U PREF-u su predvidjeli konzervativnu investicionu politiku s ciljem povećanja učešća dužničkih hartija od vrijednosti u porftelju fonda. S tom namjerom najavljena je i prodaja akcija iz portfelja PREF-a. Od 6. do 10. juna predviđena je prodaja 43 akcije vrijednosti oko 5,2 miliona KM, a do kraja godine zajedno sa Fondom za restituciju (IRB) i drugim fondovima koji su iskazali interes za zajedničku prodaju predviđena je prodaja akcija više od 200 preduzeća.

Kriterijumi prodaje akcija iz portfelja PREF-a u 2011. godini su:


  • da je objavljena ponuda za preuzimanje i da su većinski vlasnik i sa njim povezana lica stekli preko 50% vlasništva;
  • da vlasničku strukturu listiranog privrednog društva čini manje od 100 akcionara;
  • da je ukupan kapital privrednog društva ispod 1.000.000 KM;
  • da je PREF jedini institucionalni investitor ili je razuman broj ostalih institucionalnih investitora pokrenuo proceduru za prodaju;
  • da se prodaju akcije privrednih društava u kojima fondovi kojima upravlja Investiciono razvojna banka Republike Srpske pokreću proceduru prodaje i
  • drugi slučajevi kada je to u interesu PREF-a (na primjer, ponude za preuzimanje).


Korist za penzionere

Danas, iznos imovine kojom upravlja PREF obračunata po metodologiji po kojoj se obračunava vrijednost imovine zatvorenih investicionih fondova, iznosi oko 320 miliona KM. Godišnja neto dobit može se isplatiti Fondu PIO RS za finansiranje tekućih penzija, pod uslovom da iznos isplaćene neto dobiti ne bude veći od 50% vrijednosti dividendi koje je PREF primio u novcu. Dakle, ukoliko bi godišnje, kroz dividende, bio ostvarivan prinos na kapital od oko 9%, od čega bi, prema statutu PREF-a, polovina išla za isplatu penzija, svaki penzioner u Republici Srpskoj po osnovu dobiti PREF-a može očekivati u prosjeku 5 KM veću penziju mjesečno.

Realno, pred ovaj tim, barem u početku, ne treba stavljati teret u vidu prevelikih očekivanja. Povećanjem prosječnih penzija barem za marku mjesečno na osnovu poslovanja PREF-a, bio bi napravljen pozitivan iskorak u odnosu na aktuelno stanje.
 

Нема коментара:

Постави коментар