субота, 28. мај 2011.

PREF

Vrednost portfelja kojom je Fond PIO RS upravljao tokom poslednjih nekoliko godina se kao posledica kretanja na banjalučkoj berzi, ali i loših poteza bivšeg rukovodstva Fonda PIO RS-prepolovila i danas iznosi 320 miliona KM.
Na nedavno održanoj konferenciji banjalučke berze, govoreći o ulozi novoformiranog Penzijskog rezervnog fonda RS, direktor PREF-a, Darko Lakić, naveo je niz već povučenih poteza koji ulivaju nadu u pozitivne efekte poslovanja PREF-a.
Na primer, predstavnici PREF-a su pokrenuli inicijative za prodaju više od 200 akcija iz portfelja fonda, sazivanje vanrednih skupština akcionara, angažovanje stručnih poverenika, pokretanje tužbi, usvajanje dividendne politike i analiziranje poslovanja preduzeća sa povezanim licima s ciljem što bolje zaštite imovine kojim upravlja njegov tim. Već u pet slučajeva, u skladu za Zakonom o privrednim društvima, pokrenuta je procedura za obeštećenje kao-nesaglasni akcionar.
Na primer, da kroz dividende, bude ostvaren prinos na kapital od oko 9%, od čega prema statutu PREF-a, polovina ide za isplatu penzija, svaki penzioner u Republici Srpskoj po osnovu dobiti PREF-a može očekivati u proseku 5 KM veću penziju mesečno.
Realno, značajna povećanja penzija, u skorije vreme, ne treba očekivati. Međutim, povećanjem prosečnih penzija barem za marku mesečno na osnovu poslovanja PREF-a, bio bi napravljen pozitivan iskorak u odnosu na aktuelno stanje.

2 коментара:

 1. Realno, povećanje penzije za marku mjesečno penzionerima ne znači ništa. Problemi u penzionom osiguranju su veoma krupni, čitav taj sistem na staklenim je nogama i bez ozbiljnih promjena i revolucije svijesti kod ljudi to bi sve moglo veoma brzo da ode dođavola.

  Pričali smo prije neki dan o broju penzionera u RS, zatim ukupnom broju građana koji zavise od primanja iz budžeta-to privreda ne može da podnese i mi ćemo se ili vratiti u devedesete i ostaviti sivoj ekonomiji da cvijeta, ili ćemo vidjeti zašto je ona tako žilava i njena pravila igre legalizovati (smanjivati i ukinuti različite poreze, smanjivati i dokidati procedure, praviti tržišno motivisane, a ne demagoške odluke itd.), ili ćemo bankrotirati.

  ОдговориИзбриши
 2. Tačno, mala povećanja penzija zaista ne znače ništa. Međutim, cilj je bio da komentarom skrenem pažnju na to da je velika šteta što PREF, sa ovakvim timom i načinom upravljanja imovinom, nije stvoren prije nekoliko godina.
  Što se tiče broja penzionera i sive ekonomije, potpuno se slažem sa tobom. Mislim da će RS kao i Hrvatska uskoro objaviti da je broj zaposlenih zannto manji od zbira broja penzionera i nezaposlenih.
  E, kad se to objavi, onda ćemo se svi "malo stresti".

  ОдговориИзбриши