среда, 6. април 2011.

Nove hartijeMeđu hartijama od vrednosti na Banjalučkoj berzi uskoro će se pojaviti trezorski zapisi.
Zaduživanje emisijom trezorskih zapisa tokom godine ne može preći iznos od pet odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj budžetskoj godini. To znači da je maksimalan iznos emitovane glavnice i kamate zaduživanja tokom ove godine 65 miliona KM.
Prema Odluci o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa, kamatna stopa po osnovu ove vrste zaduživanja može da iznosi relevantni Euribor uvećan za 4,25 odsto.
Uredbom o uslovima, postupku emisije i elementima tržišta trezorskih zapisa propisano je da se trezorski zapisi emituju u nominalnoj vrednosti od 10.000 KM. Pod pretpostavkom da relevantni dvanaestomesečni EURIBOR iznosi 1,78 odsto, ukupna vrednost kamatne stope zaduženja iznosila bi 6,03 odsto. Ukratko, vrednost trezorskog zapisa, čija naplata dospeva za 12 meseci, bi bila 9.438,6462 KM.
Značaj trezorskih zapisa za finansijsko tržište Republike Srpske je višestruk. Trezorski zapisi će predstavljati osveženje na berzi i osnovu za formiranje tržišta novca. Srpska će lakše finansirati deficit nastao usled neusklađenih gotovinskih tokova, a banke, osiguravajuća društva, investicioni fondovi i ostali investitori će konačno moći da raspoloživ novac ulagažu u kratkoročne hartije od vrednosti koje nose siguran i atraktivan prinos.

4 коментара:

 1. Savjet: zbog svih nas koji nismo stručnjaci ne bi bilo loše da pišeš na blogu i tekstove koji će i nama laicima da objasne neke stvari. Dakle, nešto poput onoga što će ići na Frontalu ;) Znam da bi riknuo da svuda pišeš originalne tekstove (posebno za Blic, posebno za blog, posebno za Frontal), ali jbg-kad hoćemo od tebe da napravimo budućeg ministra finansija ;)

  ОдговориИзбриши
 2. U pravu si! Potrudiću se. Evo, obećavam da ću pokušati da mi tekstovi budu čitljiviji i zanimljiviji.

  ОдговориИзбриши
 3. Ljudima koji se bave ekonomijom tvoji tekstovi već su zanimljivi. A privućeš dodatnu pažnju laika i onih kojima treba neko objašnjenje iz tvoje stručne oblasti tako što ćeš na jednostavan način da preneseš suštinu. Kad to uradiš, posjeta na blogu, čitanost, pozivi i iz drugih medija (TV, radio) će biti sve češći i češći i afirmisaćeš se u jednom skroz pozitivnom svjetlu ;)

  ОдговориИзбриши
 4. Trudiću se da što više pišem o svojoj oblasti i da prosječnom malom ulagaču sa naših prostora približim neke prosece. Osim toga, na blogu ću pisati neke stavri o kojima neko vrijeme razmišljam. Nadam se da ću ispovocirati ljude na način da napravimo mini debate. Na primjer, kao na tvom blogu. :-)

  ОдговориИзбриши