понедељак, 21. март 2011.

Kompanije iz RS i dalje bez pravila o politici dividendi

U dodatku EuroBlica-Novac mi je objavljena izjava:

...Podsećajući da se dividende u RS isplaćuju od 2004. kada su “Telekom Srpske” i Banjalučka pivara na taj način isplatile deo dobiti iz 2003, investicioni menadžer u “Advantis Capital Management” Miloš Grujić kaže da na našem tržištu kapitala ne postoji politika plaćanja dividende. “Menadžeri akcionarskih društava još nisu uvideli moć i potrebu uvođenja dividendne politike. U praksi stranih kompanija, dividendna politika je najbolji način za jačanje povjerenja između vlasnika, menadžmenta i akcionara kompanije”, objašnjava Grujić.

Zadržavanje dobiti, kaže on, rukovodioci kompanija najčešće pravdaju težnjom za rastom i razvojem akcionarskog društva zbog povećanja buduće vrijednosti društva. Istovremeno, mali akcionari, u slučaju pozitivnog poslovanja, očekuju dividendu. Ako bi nekoliko kompanija koje imaju kontinuitet pozitivnog poslovanja, navodi on, ponudile dividendni prinos veći od kamatne stope u bankama ili od stope prinosa na obveznice, onda bi se u velikoj meri proširio broj malih ulagača koji su osnova svakog tržišta kapitala. “Dakle, ponuđena dividendna stopa prinosa mora biti barem veća od kamate koju isplaćuju poslovne banke”...

3 коментара:

 1. Da naše kompanije makar posluju pozitivno, onda i ne bi bio toliki problem sa neisplaćivanjem dividendi malim akcionarima-ako ništa, ovi bi mogli te svoje akcije da prodaju, jer bi cijena istih rasla.

  Ovako, mali akcionari su na gubitku kako god da se okrene. Ono što bi jedino mogli učiniti, mada im ni to ne bi posebno pomoglo (iako bi digli malo prašinu) jeste da se pojavljuju na tim skupštinama akcionara, na kojima bi mogli da postave pitanja menadžmentu.

  Ipak, na ovim prostorima još smo podaleko od pravila normalnog poslovanja na slobodnom tržištu.

  (Nalupetah se ja kao laik, izvini na upadu :)

  Pozdrav

  ОдговориИзбриши
 2. Milko, hvala za komentar. Baš mi je drago da me pratiš. Nije lupanje, u pravu si za sve. Zapažanja su ti na mjestu, vidi se da si dobar pravnik.

  Dividenda politika se i postavlja za kompanije za koje se očekuje da će ostvariti (kakvu-takvu) neto dobit. To su, prije svih, Telekom, Hidroelektrane na Drini, na Vrbasu na Trebišnjici, Lutrija, Tržnica, Banja Vrućica, sve banke, građevinska preduzeća,...

  Slažem se da su mali akcionari na gubitku, ali i oni su nevjerovatno inertni i pasivni. Da sada ne pričam o običajima i navikama većinskih akcionara, ali po zakonu po pisanom zahtjevu akcionara sa najmanje 10 % akcija sa pravom glasa se može zakazati vanredna skupština akciorskog društva na kojoj se barem može raspravljati o potezima menadžmenta, raspodjeli dobiti, uzimanju kredita i sl. Međutim, tu odredbu mali akcionari slabo koriste.

  Jesmo daleko od pravila normalanog korporativnog upravljanja, ali osjete se neke promjene. :-) Na kraju krajeva, ja bih prvi digao sidro iz ove "industrije" kad bih naslutio da je to brod koji tone. Baš zbog toga što je ovako postooji ooogroomaaan prostor za razvoj, rast i napredak-svega. :-)

  ОдговориИзбриши
 3. Nema na čemu, dobar je tekst, sad me baš maloprije zove jedan prijatelj koji je isto ovo pročitao (linkovao sam na tviteru) i pita ko si, dopao mu se članak.

  Pa da, to ti je ta hronična boljka kod nas-država ne radi svoj posao dovoljno dobro, veliki sistemi takođe, ali ni obični građani ne mogu da se pohvale da su nešto bolji. O tome se malo priča, a baš je to problem, jer kakvi su ljudi, takav je i cijeli sistem.

  Zato sam i napisao-ne mogu mali akcionari mnogo šta direktno da promjene, ali mogu dići prašinu. A onda postoji makar i minimalna šansa da kompanije nešto promjene zbog pritiska javnosti. Ne može sve odjednom, ali valja krenuti malim koracima naprijed ;)

  Čitamo se, veliki pozdrav.

  ОдговориИзбриши