понедељак, 10. јануар 2011.

Šansa za rastRezultati poslovanja na regionalnim berzama u 2010. godini bili su u skladu sa njihovom veličinom i otvorenosti prema drugim tržištima. Trgovinu je obeležila slaba zainteresovanost individualnih i institucionalnih investitora, niska likvidnost, loši makroekonomski podaci, upitna transparentnost poslovanja i nizak nivo korporativnog upravljanja listiranih kompanija. Zato su strani ulagači uglavnom zaobilazili berze u regiji i tražili prilike za zaradu na većim tržištima koja karakterišu transparentost, likvidnost i brži oporavak od krize.
Zahvaljujući velikom obimu trgovanja akcijama INA-e, hrvatski indeks CROBEX je u 2010. porastao 4,33 odsto. Crnogorski indeks NEX20 je porastao za 0,20 odsto. Banjalučki BIRS je izgubio 3,16, beogradski BELEX15 3,61, slovenački SBI TOP 14,94, crnogorski MOSTE 15,66, makedonski MBI10 16,10, a sarajevski BIFX čak 19,63 odsto vrednosti. Iako na ovim berzama nije zabeležen značajan rast cena, bilo je prilika za zaradu koje su investitori prepoznali i iskoristili.
Na Banjalučkoj berzi su, osim akcija koje čine indekse, obveznice za izmirenje ratne štete i stare devizne štednje bile u fokusu investitora. Na njoj u 2011. generator povećanja likvidnosti i interesa stranih investitora može da bude približavanje BiH EU integracijama, bolji (makro)ekonomski pokazatelji i novi instrumentimi na tržištu kapitala, kao što su trezorski zapisi.

Нема коментара:

Постави коментар