уторак, 28. децембар 2010.

IščekivanjeAnaliza ostvarenih rezultata poslovanja i poslovnog ambijenta Republike Srpske tokom ove godine ne daje mnogo vere u značajne promene u privredi u 2011. godini. Banke su tokom ove godine pojačale mere opreza pri odobravanju kredita i tako dodatno otežale poslovanje mnogih preduzetnika i privrednih društava. Alternativa bankarskim kreditima može biti emisija atraktivnih korporativnih obveznica. Ipak, nerealno je očekivati da će se obveznice nekih kompanija kupovati samo zbog toga što imaju atraktivne kamatne stope.
Kada je reč o sanaciji privrede javnost već dugo očekuje da sazna do kad će stezati kaiš i na koji način će se razvoj i postojanje Srpske finansirati nakon ekonomske krize. Bez sumnje, poboljšanje standarda života, privrede, obrazovanja i ekonomije Srpske su zajednička očekivanja svih nas. Međutim, važno je da mere u cilju sanacije posledica krize javnost ne shvati samo kao nužne i bolne već i kao opravdane.

U vezi sa tim naši lideri mogu se podsetiti najpoznatijeg Čerčilovog govora. Tri dana pošto je postao premijer Velike Britanije, poručio je engleskom narodu da mu može ponuditi samo ”krv, težak rad, suze i znoj”. Njegova vlada je nadu u bolji život nakon rata hranila konkretnim planovima za reforme školstva, zdravstva i drugih sektora javnog života. Uprkos velikim troškovima ratovanja većina tih njegovih ideja, obećanja i reformi su realizovane posle rata.

Нема коментара:

Постави коментар