недеља, 29. август 2010.

Ukupni poslovni prihodi u prvih šest mjeseci 2010. godine

Očekivani bolji rezultati Telekoma i "Tržnice"
U Fokusu mi je prenesena izjava:
Javnost je vjerovatno očekivala bolje rezultate od Telekoma Srpske i banjolučke "Tržnice", kaže Miloš Grujić. Naime, prema izvještaju Telekoma, poslovni prihodi u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 227 miliona KM i u odnosu na isti period 2009. godine manji su za skoro tri odsto. Istovremeno, rashodi su povećani za oko dva odsto na 161 milion KM. Ukupni prihodi iznose 231 miliona KM, što predstavlja smanjenje od pet odsto u odnosu na prvo polugodište prošle godine. Pri tome, ukupni rashodi su neznantno smanjeni i iznose 178,7 miliona KM što je smanjenje za oko 0,05 odsto. Međutim, pohvalno je smanjenje ukupnih obaveza na 221 milion KM, što je za 2,5 odsto manje nego prošle godine. Od toga, dugoročne obaveze su za 4,5 odsto manje i iznose 106,55 miliona KM, a kratkoročne su manje za 0,6 odsto i iznose 114,37 mioliona KM. U izvještajima Telekoma pažnju privlači povećanje amortizacije za 7,65 odsto, sa 48,24 miliona KM na 51,9 miliona KM. Još interesantniji su polugodišnji bilansi "Tržnice", iz kojih se vidi da su prihodi od prodaje smanjeni za 12,62 odsto sa 9,47 miliona KM na 8,27 miliona KM. Neto dobit smanjena je za 73,24 odsto, sa 2,63 miliona KM na 704.506 KM. Međutim, pozitivno je značajno smanjenje ukupnih obaveza za 27,40 odsto sa 5,7 miliona KM na 4,16 miliona KM. Kratkoročne obaveze manje su za 26,27 odsto, a dugoročnih obaveza nema, navodi Grujić.

4 коментара:

 1. O ovome pričam: tvoja vidljivost u medijima, kao i ova intenzivna onlajn aktivnost (blog, tviter, fejsbuk) sve će te više nametati kao investicionog menadžera na koga ljudi pomisle kad se zapitaju nešto o berzi, akcijama (možda i ekonomiji uopšte) ;)

  Drago mi je da si prepoznao značaj komunikacije. Imaš šta i da kažeš i da napišeš, i krajnje je vrijeme da i neko pametan dobije šansu da izrekne svoje mišljenje.

  P.S.

  Novi dizajn bloga ti je bolji od prethodnog. Samo si, kad si mjenjao, napravio neku grešku sa feed-om, pa ti se sad tekstovi ne pojavljuju u Reader-u redovno kad ih objaviš. Moraćemo jednom da sjednemo pa da popravimo te neke tehničke sitnice, koje će ti donijeti puno više posjeta na blogu ;)

  Pozdrav

  ОдговориИзбриши
 2. E, može. Hvala! Znam šta je bilo to sa feedom. Sad sam to popravio. Ma, još se učim. Biće valjda jednom i od mene prosječan bloger. :-)

  ОдговориИзбриши
 3. Već si dobar bloger, manje-više pohvatao si sve bitne cake ;)

  ОдговориИзбриши
 4. Čitam već dosta o blogovima. Mislim da polako učim i hvatam niti. Hvala ti mnooooogooooo za davanje JAKOG vjetra u leđa.

  ОдговориИзбриши