понедељак, 10. мај 2010.

Borba za klijente


Pri trenutnim prometima na Banjalučkoj berzi trinaest brokerskih kuća iz Republike Srpske jedva opstaje. Čini se da je naša berza interesantna tek onim stranim ulagačima kojima njihovi brokeri, u sklopu dodatnih usluga, nude usluge trgovanja i na ovom tržištu.
Iskustva sa berzi zemalja u razvoju pokazuju da se broj učesnika na tržištu kapitala znatno poveća pri porastu prometa i novih inicijalnih javnih ponuda. Međutim, kad ovdašnji mediji počnu izveštavati o buđenju ekonomije i pozitivnim vestima iz evropskih institucija domaće brokerske kuće mogao bi zadesiti novi problem-borba za klijente sa oštrom inostranom konkurencijom. Sa tim problemom suočili su se slovenački brokeri. Naime, od ulaska Slovenije u EU, u maju 2004. godine, do danas struktura vlasništva Ljubljanske berze bitno se promenila, a broj članova smanjio sa 29 na 22 člana. Investitori su želeli da za svoj novac dobiju kvalitetnu, sigurnu i jeftinu uslugu ne mareći za državljanstvo svog brokera. Sa druge strane, inostrani brokeri su ušli na to tržište svesno planirajući gubitke u početku.
Zbog veće konkurentnosti već sada treba voditi računa o “prilagođavanju” svih usluga u skladu sa trendovima u inostranstvu. Ako se trend sa razvijenih svetskih berzi nastavi brzo ćemo saznati kako će se ovdašnji brokeri nositi sa inostranom konkurencijom i da li će investitori svoje poverenje (i novac) dati domaćim ili stranim brokerima.

Нема коментара:

Постави коментар