недеља, 3. мај 2009.

Da li je recesija dotakla dno?

Tokom jučerašnjeg dana na Wall Streetu su cijene akcija skočile više od 2,5 posto jer se investitori nadaju da će one američke banke, kojima treba svježi kapital, lako doćo do njega, a ohrabrili su ih i podaci s tržišta nekretnina koji ukazuju na slabljenje recesije.
Tako je Dow Jones indeks porastao je čitavih 214 bodova ili 2,61 posto, na 8.426 bodova, dok je Nasdaq indeks ojačao 2,58 posto, dostignuvši vrijednost od 1.763 boda. S&P 500 indeks skočio je 3,39 posto, na 907 bodova, što je njegov prvi proboj iznad nivoa od 900 bodova od početka januara. Ovime je S&P indeks u odnosu na početak godine ušao u pozitivno područje jer je u periodu 01.01.2009.-04.05.2009. „u plusu“ 0,4 posto.

Glavni pokretač tržišta juče je bio finansijski sektor jer su uoči objave rezultata „testa na stres“ investitori sve sigurniji da će banke kojima treba svježi kapital, kao što su Bank of America i Citigroup, uspjeti pronaći dodatna sredstva na tržištu. Ovo znači da Vlada SAD-a neće povećavati svoje učešće u bankama, odnosno neće biti im potrebna nova finansijska pomoć.
Ako je suditi prema vjetrovima koji duvaju iz Bijele kuće, iz ove perespektive se kraj recesije uistinu nazire. Naime, podršku optimistima pružile su informacija iz Vašingrona prema kojima Vlada neće tražiti od Kongresa dodadtna sredstva za sanaciju banka.

Rezultati 'testa na stres' biće objavljeni u četvrtak. Marketwatch je još jutros objavio članak u kojem ističe da će 10 od 19 banaka, koje su bile podvrgnute testu imaju li dovoljno sredstava, morati potražiti svježi kapital kako bi ojačale bilanse. Niko ne očekuje ništa pozitivno od rezultata 'testa na stres'. Pa, ipak, ako Vladi SAD-a ne treba svježih sredstava za upumpavanje u banke to je veoma ohrabrujuća činjenica za sve investitore.

Bilo, kako bilo, stoji tvrdnja da se investitori nadaju rastu akcija banaka. Barem tako pokazuju akcije Bank of America, Wells Farga, JPMorgana, Citigroupa,... Juče su sve bile u zelenom području. Biće da nagovještaji (dobrih) rezultata testa imaju lijep psihološki efekat. :-)
Ovde nije kraj. Ima još dobrih vijesti. Jako pozitivno je na tržište djeovao je i podatak da je prodaja postojećih kuća u aprilu (neočekivano?!) porasla 3,2 posto, što je podstaklo rast cijena akcija građevinskih kompanija, pa je Dow Jones indeks tog sektora skočio 9 posto. :-)

Ima još...

Vijest da pritisak recesije na američku ekonomiju slabi, izazvale su i rast cijena akcija industrijskih džinova, kao što su Boeing i United Technologies, pa je juče 29 od 30 akcija sadržanih u Dow Jones indeksu zabilježilo rast.

Da sve dobre vijesti ne dolaze samo iz New Yorka pokazale su i evropske berze. I na njima su indeksi blizu na nivou od januara.

Recesija u SAD će po svoj prilici završiti ove godine, a monetarne vlasti će morati biti spremne brzo reagovati kako bi osigurale da inflacija za vrijeme oporavka ne pojede sav rast akcija koji će uslijediti po opravku zemlje. Složićete se sa mnom, recesija se najvećim dijelom razmaše u glavama malih ulagača, a tek onda preko finansijskog sektora prelazi na na realni sektor. Kad zvanično dođe do oparavka vjerujem da je rizik od inflacije ogroman. Štampanje novih zelenih novčanica uzrokuje slabljenje vrijednosti istih. Od sposobnosti FED-a da utiče na (čitaj: drži na prihtavljivom, niskom, nivou) kamatnu stopu, stabilnost i količinu dolara, te vučenja pravih poteza u narednih nekoliko mejseci zavisiće dužina oporavka američke ekonomije. Jačanje inflacije ne samo da bi usporilo dugoročni ekonomski rast, već bi američkoj vladi otežalo privlačenje investitora u državne obveznice, koje će morati izdavati da bi mogla finansirati ogroman deficit.

Na kraju tek da istaknem da koliko god me raduju dobe vijesti sa početka teksta toliko me i brine razmišljanje da li će inflacija bespotrebno razvući recesiju. :-)

Нема коментара:

Постави коментар