четвртак, 26. јул 2012.

Krediti sa valutnom klauzulom


Agencija za bankarstvo RS primila je samo tri prigovora koji su se odnosili na osnovanost ugovaranja takozvane valutne klauzule za kredite vezane za švajcarski franak. Primljen je i jedan prigovor koji se odnosi na tip kursa koji se primjenjivao prilikom plaćanja obaveza, kaže direktorka Agencije Slavica Injac dodajući da u RS ima 179 miliona KM kredita vezanih za švajcarski franak.
Injčeva kaže da su na sve prigovore korisnika „data pismena obrazloženja o primjeni propisa o deviznom poslovanju i obligacionim odnosima“.
- Banke su dužne da obezbede zaštitu prava i interesa korisnika bankarskih usluga. Jedan od osnovnih elemenata ugovora o kreditu, kod kredita indeksiranih u stranoj valuti, jeste tip kursa valute koji se primjenjuje pri odobravanju i otplati kredita. Korisnik kredita indeksiranog u stranoj valuti ima pravo da otplatu kredita vrši po istom tipu kursa koji je primjenjen pri isplati kredita – kaže Injčeva.
Da pojedine banke nisu postupale u skladu sa zakonom, govori i nedavna presuda banjalučkog Osnovnog suda protiv Hipo Alpe Adria banke za nezakonit obračun promjenljivih kamata na kredite vezane za švajcarski franak, prva takve vrste u BiH. Koliko se u Srpskoj trenutno vodi takvih sporova protiv banaka podatak je do kojeg je nemoguće doći. Portparol Osnovnog suda u Banjaluci Maja Vulić kaže da „nisu u mogućnosti u CMS programu, odnosno sistemu za upravljanje sudskim predmetima,  pronaći tražene informacije jer ne postoji klasifikacija tužbi po traženom osnovu“. Ekonomisti ističu da su krediti sa valutnom klauzulom ili u stranoj valuti, koji su se pije nekoliko godina činili kao dobro rešenje i olakšica, već dugo prevelik teret za građane i preduzetnike. Rast kursa švajcarskog franka u odnosu na druge valute je sve koji vraćaju kredite vezane za švajcarski franak doveo na rub očaja. Ekonomista Miloš Grujić objašnjava da kamatne stope u poslovnim bankama zavise od troškova izvora novca koji banka dobija, troškova banke, premije za rizik dužnika i profitne marže. Valutna klauzula je instrument zaštite kreditnih, osiguravajućih i drugih finansijskih institucija u uslovima nestabilne domaće valute.
Uvodi se zbog visokih stopa inflacije i nerealnih pokazatelja rasta cijena.
- Činjenica je da valutnom klauzulom banke nastoje da eliminišu kursni rizik i da građani, ali i preduzeća, često potpuno nesvesno, u želji da što prije dođu do novca, pristaju na zaključivanje ugovora o zaduživanju uz valutnu klauzulu. Stoga je najzgodnije napraviti projekciju vlastitih prihoda i tražiti kredite u domaćoj valuti, za koje ste sigutni da ćete u svakom slučaju moći vraćati – kaže Grujić.

ATF
Upozorenje iz „Franka“
Udruženje "Franak BiH" upozorilo je korisnike kredita vezanih za švajcarski franak u Hipo Alpe Adria banci da dobro razmisle prije nego što potpišu aneks ugovora o kreditu. Ne bi trebalo da ponovo potpisuju aneks ugovora, već da insistiraju na ispunjenju odredbe o izračunu kamatne stope iz već potpisanog ugovora, kažu u "Franku" povodom poziva koje je Hipo Alpe Adria banka slala svojim klijentima.


Нема коментара:

Постави коментар